Wednesday, April 14, 2010

mari belajar masak nasi ayam penyet

Views
Sempena hari yg istimewa semalam, i ngn mak i pun menyediakan masakan yg istimewa.. Actually, ni first time kami try masak masakan istimewa ni.. since, i teringin sangat nak makan, and kebetulan semalam wedding anniversary yg ke-25 mak&abah, kami pun merealisasikan keteringinan i tuh~menu istimewa itu adalah NASI AYAM PENYET! hehe..tak sure la rasa dia sama or tak macam kat kedai tuh, and of coz la yg kat kedai tuh lagi sedap kan, tapi yg kami masak semalam pun, superb jugak rasenye~hehe.. yg penting, puas makan~hehe.. oke, ni nak share resipi nasi ayam penyet tuh ngn korang~

Resipi Nasi Ayam Penyet

Untuk Ayam 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup & untuk masak nasi)

- ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau

- ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau

- 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau

- 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam

- 1 sudu besar Serbuk Kunyit

- ½ sudu besar Serbuk Lada Putih

- 3 ulas Bawang putih

- 1cm Halia

- Sedikit Air

- 1 sudu kecil Garam

- Minyak masak untuk menggoreng.

1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.

2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lg lama, lg sedap

3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tauhu.)

4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.

5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.


Untuk Sambal

- Sedikit minyak masak

- 20 btg cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)

- 10 biji cili padi

- 10 biji bawang kecil/merah, hiris

- 3 biji bawang putih, hiris

- 5 biji tomato, potong 4

- 5cm belacan

- 2 sudu ikan bilis

- 3 sudu gula merah/secukup rasa

1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.

2. Goreng belacan seketika. Angkat dan ketepikan.

3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.

4. Sejukkan semua bahan yg telah digoreng pd suhu bilik.

5. Masukkan kesemuanya ke dlm pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.

6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dlm periuk dan panaskan.

7. Masukkan gula merah dan gaul rata.

8. Rasa sambal yg terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa. * Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dlm peti sejuk. Panaskan sambal sblm disajiakan.


Untuk Sup

1. Masukkan garam secukup rasa pd air rebusan ayam. (boleh masukkan terus sup bunjut kalau ade)

2. Panaskan sblm dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pd sup semasa disajikan.


Untuk Tempe dan Tauhu Goreng

- 2 kpg tauhu - potong dadu

- 1 paket tempe - potong nipis

- sedikit tepung beras

- minyak masak utk menggoreng

1. Golek-golekkan tauhu dan tempe atas tepung beras dan pd lebihan bahan lumuran ayam.

2. Goreng hingga garing.


Untuk Nasi (yg ni utk 2org makan)

- 1 cawan beras dibasuh dan ditoskan

- 3 ulas bawang putih

- satu btg kayu manis

- 2 biji buah pelaga

- 1 kelopak bunga lawang

- sedikit butter

- garam

- separuh kiub pati ayam/daging

- 2 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)

1. Panaskan butter. Tumis 3 ulas bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.

2. Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.

3. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedeikit.

4. Pindah ke periuk nasi elektrik dan masak mcm biasa.


Cara hidangan- Hidangkan ayam penyet,tahu, tempe, sambal dan sup bersama ulam seperti daun salad, tomato dan timun dengan nasi. *Boleh juga perahkan sedikit asam limau pada sambal jika suka masam.

credit to http://blogresipi.wordpress.com/

Mari cuci mata tengok gambar juga~

ni ayam yg telah diperap..tp, i tak sempat perap lama2..kalau dapat perap lagi lama, lagi sedap!

ni lada merah, cili api, belacan, and bawang yg telah digoreng..

taraaa~ni de hasilnye!sambal yg tersangat la sedap!

nasi nampak je macam nasi putih biasa, tapi sedap..

ini rupa ayam yg telah digolek2 kan pada tepung beras~


yg ini pula yg telah digoreng garing!

tauhu & tempe yg dah digaul dengan lebihan bahan perap utk ayam td & digolek2 kan pd tepung beras..then, digoreng garing..

nyummy~hirup sedap nh~

cadangan hidangan~ (gambar hiasan..hehe)

and

last but not least, happy 25th anniversary to abah&emak~semoga kasih&sayang berkekalan sampai bila2~



i love both of u abah&emak!

















terima kasih sudi baca.. doakan urusan kami dipermudahkan ALLAH ye =)

No comments:

Post a Comment

Copyright©All right reserved by Our Wedding Fairy Tale