Monday, February 27, 2012

WEDDING PREPARATION : DIY BUNGA MANGGAR

Views
Assalamualaikum beautiful dearies :)

Hari tuh i ada janji nak buat entry pasal DIY bungga manggar kn.. tutorial simple je.. hopefully, siapa yg membacanya boleh faham.. hehe


Material:-
1. Kelopak bunga (color silver)
2. Dawai (i guna size 24)
3. Gunting
4. Playar (utk bengkok kan hujung dawai)
5. Gam UHU
** sorry, lupa nak snap picture material.. naseb baek ada gambar yg mengandungi semua material (mengandungi?? skema abes.. haha ;p)


Step by step:-

1. Mula-mula i gunting macam kt bawah ni.. yg ade arrow merah tuh, i gunting sket.. dlm separuh mcm tuh.. terpaksa gunting2 mcm tuh, nak bg de byk kelopak.. sbb i cari kelopak bunga sebiji macam dalam tutorial asal x jumpa.. kena la modified sket.. hehe..


2. Ni dawai yg dah dipotong pendek.. lepas dah potong pendek, i bengkok kan sikit hujung dawai guna playar.. buat mcm tuh nak bagi senang gam kt kelopak td.. kira macam de ade medium nk lekat la.. hehe.. kalau x bengkok kan hujung dawai pn, boleh aje.. kita buat de kn ;)


dawai yg dah dibengkokkan


3.  Lepas tuh, boleh la kita gamkan dawai td kt kelopak bunga :) nnt jadi macam kt gambar bawah ni.. masa nak gam tuh, kita letak dawai kt bahagian yg kita gunting mcm kt step 1 (faham x?)
(i) yg no 1 tuh, bahagian yg kita gunting kt step 1
(ii) yg no 2 tuh, bahagian yg kita gunting separuh sbb nak bg kelopak de nampak banyak.. kita letak gam kt bahagian bawah de.. kita gunting separuh je td kn? so, kita letak gam kt part yg tak kena gunting


4. Pastuh, kita kelepetkan de.. (kelepet? keh3 ;p)
jadi la macam kt bawah ni.. bila dah siap part ni, i biarkan de dulu.. biar lekat betol gam de.. sementara tuh, i ulang step yg sama.. buat macam ni banyak2 terus..


5. next step, pusingkan kelopak td sampai abes.. de akan membentuk macam bunga


6. dah sampai kt penghabisan kelopak, gamkan de.. tekan lama sket, supaya gam de betol2 melekat

  
de akan jadi macam ni


7. SIAP!!!


eh eh.. belum siap lagi.. hehe.. utk next step, i pinjam gambar dr tutorial asal (credit to Lovely Wedding by Shaja) sebab i belum buat lagi.. macam awal je lg nak siapkan sampai ke titisan darah yg terakhir jadi bunga manggar betol2.. nnt makan ruang nak simpan.. hehe.. step yg kemudian ni, nnt dah dekat majlis baru buat :)

8. Tapekan 1 kuntum di ujung dawai (pastikan dawai yg lembut berada di ujung, yg keras di pangkal)


9. Dan teruskan proses yg sama untuk bunga2 yg lain. Lilitkan tape kemas2 setiap kuntum bunga ke dawai


10. Selang selikan kedudukan supaya nampak teratur dan kemas seperti gambar di bawah


11. Cucuk bunga manggar di polisterin & hasilnya adalah
.
.
.
.
.
TADAAAAAAA!!!


omo omoooo CANTIK kn??? 



Perbelanjaan:-
Kelopak bunga : RM 45 (2packet)
2 packet ni cukup utk buat 1 bunga manggar je.. i rasa la.. lgpn, i mmg nak buat 1 je.. buat cukup syarat je.. hehe)
Dawai : RM 6 (3 packet)
 Tape bunga : RM 2.20

TOTAL = RM 53.20


p/s: credit to Lovely Wedding by Shaja for the original tutorial :)

terima kasih sudi baca.. doakan urusan kami dipermudahkan ALLAH ye =)

10 comments:

  1. wah..smart la idea ni..;)
    simple n cun;)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum!

    Mencari pengacara majlis perkahwinan?
    Serikanlah hari bahagia anda dengan alunan pantun, gurindam, madah seloka yang pasti akan mengundang senyum manis para tetamu anda!

    Kami menyediakan perkhidmatan Pengacaraan Majlis, Menulis Skrip Pengacaraan, Khidmat-Nasihat Pengurusan Majlis, dan lain-lain. Untuk sebarang pertanyaan, anda dialu-alukan untuk terus post di page Facebook “Qiyasari Wedding Emcee” atau emelkan terus kepada azreeariffin@gmail.com.

    Terima kasih!
    Qiyasari Wedding Emcee

    http://www.facebook.com/pages/QiyaSari-Wedding-Emcee/201179599963747

    ReplyDelete
  3. Huishh rajen gileeeeeeeeeeee nk wat keje2 menampal ni. Tabek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha haruslah rajen utk dapatkan ape yg dihajati.. hehe

      Delete
  4. omg dira u r so rajinnnnn n creative! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee x kretif pn kikin~ follow tutorial, boleh la.. hehe

      Delete

Copyright©All right reserved by Our Wedding Fairy Tale