Friday, June 29, 2012

WEDDING REVIEW: MUA

Views
Assalamualaikum beautiful dearies :)


* AWAS! entry ni super duper panjang.. sebab topik best! ;p *


Rajin x i, update blog tiap-tiap hari? ini sebab incik suami outstation.. hehe.. serius bosan giler duduk rumah sorang-sorang.. incik suami, please balik cepat.. i miss my bantal pelok so much :( 
*tamo muntah taw*

Topik yg bakal di"review" hari ini adalah topik yg paling best! antara benda paling i suka dlm my wedding which is MY MAKE UP!

Siapa pernah terbaca i pernah post entry pasal "Make Up Rates"?? i start survey MUA since kami plan nak bertunang tp bukan survey utk majlis tunang pn sebab masa tunang memang i x makeup.. i survey terus untuk majlis kahwin sebab masa tuh ada few MUA yg i minat sangat2.. i survey2 harga kt diorg tp x dapat bg tarikh sebab masa tuh x confirm tarikh lg.. once je confirm tarikh utk wedding, terus i email MUA-MUA yg i minat td ni tp sedihnya, diorg da full.. memang sedih giler time tuh tp nak buat macam mana, bukan rezeki kan..

so, i start survey balik kow2.. i memang agak cerewet dlm semua benda.. especially bab2 makeup ni.. i x pandai makeup pun, tp bila i tengok gambar hasil kerja MUA-MUA, susah nak jumpa yg betol-betol i berkenan.. mula-mula dah jumpa harga yg boleh kata murah, makeup pun oke.. tp hati i still 50-50.. i akan tengok banyak-banyak kali gambar hasil kerja diorg.. memang mana-mana yg i plan nak amek, tp lepas tuh ada perasaan 50-50 tuh memang at last i x jadi amek.. huhu

sampai lah i tertengok gambar kahwin kakak senior masa sekolah dulu kt FB.. i macam, WOW! CANTIKNYE DE! i pun usha2 siapa MUA de.. nak tengok gambar2 hasil kerja MUA ni de private kan FB pulak.. so add de dulu.. cepat je de da approve.. i pun apa lg, jadi stalker la kn ;p

 ni la gambar yg buat i tertawan tuh~

serius, MUA ni de punya sentuhan memang kena betul dengan taste i.. de buat semua pengantin yg de makeup jadi sangat cantik, berseri-seri.. yg lagi best, de MUA Melaka.. dah jimat transportation charge kt situ.. i pun mintak quotation.. memang cepat je de reply.. harga pun sangat affordable.. masa tuh i dah 70% confirm nak amek de tp i tak terus transfer deposit.. i amek masa lagi, belek-belek lg gambar2 de.. tanya-tanya kt incik suami (masa tuh incik tunang lg la kn) de suka ke x.. incik suami oke je.. de kata bila orang cerewet yg pilih, confirm la benda tuh bagus.. hehe.. dengan MUA ni, i xde perasaan 50-50 tuh.. so once i dah dapat lg 30% confirm tuh, terus i transfer deposit.. MUA ni pun boleh lebih kurang je bila i mintak bayar sikit2 utk deposit.. kebetulan i tengah kesempitan duit time tuh (sepanjang masa pun kesempitan duit sebenarnye ;p).. de oke je & boleh faham.. so far selama i berkomunikasi dengan de, rasa selesa je..

selepas dr tuh, memang i selalu usha FB MUA ni.. setiap minggu de akan upload gambar-gambar pengantin yg de makeup.. seronok je tengok.. lepas tuh berangan la macam mana agaknya rupa sendiri bila MUA ni make up kan.. boleh x cantik macam orang lain tuh.. lepas tuh tengok satu gambar yg baru de upload.. terus dalam hati kata, "YES! i choose the right person"


salah satu kriteria yg memang i tengok masa pilih MUA.. ada x MUA-MUA ni makeup kn orang yg ada masalah jerawat macam i ni.. kalau makeup kn orang yg kulit memang licin, xde masalah sangat.. mebi senang.. tp, makeup kn orang yg ada masalah kulit, mesti mencabar sket.. confirm kena makeup tebal kow2, memang x boleh buat apa sebab nak tutup parut-parut jerawat sume.. tp dlm makeup tebal tuh, still kita nak de x nampak tebal & putih melepak kn? i memang totally suka makeup de.. so lepas tuh hati rasa tenang je sebab rasa dah buat pilihan yg betol *haha drama sungguh haku*

personally, i memang recommend MUA ni.. lebih-lebih lagi pada b2b Melaka.. i x sure either MUA ni amek job utk luar Melaka or x.. siapa berminat, boleh tanya terus kt de k.. customer service de oke, punctual & cantik pulak tuh.. hehe..harga pun affordable.. utk siapa yg x berapa mampu nak hire MUA yg mahal-mahal tp nak jugak nampak cantik di hari bahagia, macam i ni kn, sila la hire MUA ni.. hee.. insyaAllah x menyesal.. 

masa makeup kan i, de tengah sarat mengandung.. memang tunggu hari je nak bersalin.. masa tuh risau je kut2 baby nak kuar cepat.. abeslah i xde orang nak makeup.. tp alhamdulillah, dapat jugak merasa sentuhan MUA ni.. hehe.. dah la i susahkan de kena turun naik tangga.. masa tuh rasa bersalah sangat.. bilik pengantin kt atas.. nak jadi cerita, ktrg terlupa satu item paling penting iaitu cermin! kt bilik pengantin xde cermin.. lepas dah siap2 makeup, pakai baju sume, bila nak pakai tudung je, terpaksalah kami turun ke bawah.. nasib baik la kt ruang tamu ade meja solek.. haha.. MUA ni sampai tertidur2 kt bilik pengantin masa tunggu majlis nikah abes.. dah la tidur duduk pulak tuh.. kesian sangat i tengok.. mesti badan x larat sebab tengah sarat kan.. tp de still je kata de oke just ngantuk sket sebab bangan awal.. yela, i nikah pukul 9pg, pukul 7 lebih de sampai dah.. yg best nya, MUA ni makeup cepat.. kejap je dah siap.. tung tang tung tang, siap dah.. dalam sejam dah siap kut.. i ingatkan cecah 2 jam nak makeup.. hehe

i memang xde request nak makeup macam ni, macam ni.. asal nampak cantik sudah.. so, i memang puas hati dengan dua2 makeup de.. i paling suka makeup time nikah.. x tawu la nape, tp suka! mula-mula bila makcik-makcik & sepupu-sepupu tanya pasal siapa yg akan makeup i since i memang xde amek pape pakej dr butik, semua macam, "lar, nape x makeup sendiri je?" haha macam la i pandai makeup.. x pandai langsung.. barang-barang makeup pun non hado.. & sepupu i ada sorang yg boleh makeup, makcik i nak suruh sepupu i makeup kan je.. mebi dlm fikiran diorg, buat apa nak buang duit just utk makeup.. tp i bgtau la kt diorg, xpela sekali ni je nak merasa cantik.. biarlah kali ni upah org yg profesional.. & guess what? diorg semua suka dengan makeup my MUA ni.. siap dah berangan-angan, nanti time diorg kawen, nak hire MUA ni jugak.. hehehe..

oke lah, i rasa i dah membebel panjang giler.. jemu dah kut korang baca.. hehe.. tp dah nama pun review kan, i citer la bg abes.. lgpun sebelum ni, i memang xde cerita langsung pasal my MUA ni kn.. dr review yg panjang lebar ni for sure korg tawu betapa i puas hati dengan service my MUA ni.. memang totally recommended.. 

cerita abes panjang dah, tp x kenalkan pun lg kn? kalau korang berminat dengan MUA ni, boleh terus ke link FB de, 


SENTUHAN EZA NABIL
Tel: 017-6814788 (kak eza)



sebab dah penat membaca, i bagi korang cuci mata dengan sentuhan kak eza ni.. lepas tuh cuci mata tengok gambar i pulak eh? jangan termuntah pulak sudah la tengok gambar i banyak2.. haha ;p  


** sila klik pd gambar utk penglihatan yg lebih jelas ye ;p **










its time for me!
horror giler mula dengan jerawat bertaburan di muka ;p


gambar-gambar semua fresh dr kamera.. non editing




ni dah lepas nanges2 dah ni.. still maintain ;p






 
 ni dah lewat petang.. dah selesai mandi peluh bagai.. haha
makeup still oke, i je yg comot ;p 


** UPDATE**
make up from kak eza for our post wedding photoshoot








p/s: to kak eza, if u are reading this entry, thank u soooooooooooo much! from bottom of my heart.. thanks sgt2 buat kite nampak cantik di hari bahagia kite.. sume orang puji kite cantik.. mintak maaf kalau terkurang layanan.. kite doakan akak sentiasa success dlm kerjaya akak.. panjang umur, murah rezeki, kite jumpe lg :)


terima kasih sudi baca.. doakan urusan kami dipermudahkan ALLAH ye =)

10 comments:

  1. Dira..untuk majlis recep tu dia makeup all over again ke dia touch up je? Btw dira cntk sgt ok...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks nuha.. cantik sbb kena makeup je tuh ;p utk resepsi, de makeup balik yg baru :)

      Delete
  2. mekap dia memang cantik la yunk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kn? kite suke, kne dgn taste kite :)

      Delete
  3. Replies
    1. alene, ur makeup pn cantik! lg2 time majlis bertandang tuh.. perfect oke! baju, makeup, rambut sume sesuai dgn alene :)

      Delete
  4. salam... cantik la akak... bru bce blog ni n follow... sy org mlaka jgk.. follow sy blik ye kak...hhee..

    ReplyDelete
  5. assalam..nape xdpt bukak link fb kak eza yea..

    ReplyDelete

Copyright©All right reserved by Our Wedding Fairy Tale