Wednesday, July 11, 2012

WEDDING REVIEW: BAJU RESEPSI

Views
Assalamualaikum beautiful dearies :)


Straight to the point, hari ni nak review baju di majlis resepsi.. utk majlis resepsi, kami memilih warna tiffany blue & baby pink sebagai warna tema.. boleh usha kt entry ni utk tengok padanan dua warna ni :) jadi utk baju i, warna biru adalah main color.. then, i padankan dengan veil yg berwarna pink.. utk suami pulak, suami request nak pakai black suit dengan kemeja putih.. even i lebih prefer suami pakai grey, tp dah suami request nak black jugak, kita ikutkan jela kn.. de yg nak pakai ;p then, padankan dengan neck tie color biru.. baru la matching dengan baju isteri kn..

suami beli black suit siap kt BOSS.. kemeja putih pulak suami tempah di Lobinsin Tailor Shop.. beralamat di A-107, Lorong 6, Jalan Tun Ismail, 25000 Kuantan, Pahang (Depan Kompleks Belia Dan Sukan Pahang).. alhamdulillah suami pakai pun selesa je..

gambar penuh suami in black suit


baju utk majlis resepsi ni, i pilih design ala-ala dress.. macam jubah pun ada.. kembang kt bawah.. leher pulak bulat.. sangat simple je sebenarnya.. ini rupa baju yg dah siap jahit.. sebelum ditambah beading bagai..

simple & kosong je kn? x rupa baju kawen lgsg.. huhu

siapa pernah terbaca entry ini & ini, tahu la betapa i bengang dengan tailor baju i.. dlm tiga-tiga baju i yg de jahit, satu ni je yg i pakai.. lg 2 tuh, x pakai pun.. sobssobs.. baju ni pun sebenarnya tangan de pendek.. mak i yg betolkan balik.. tailor ni memang super duper hampeh la.. baju mak i & adik-adik i semua problem.. lepas ni memang bye2 la.. memang x akan la hantar kt ko lg.. huh

i jugak ada share dlm entry ni tentang inspirasi baju resepsi i..detailing dekat baju resepsi ni, i buat sendiri.. dengan tangan keras i ni, hasilnya x lah seberapa.. nak compare dgn baju pengantin orang lain yg super duper cantik, baju i ni tahap biasa2 je.. tp i cukup puas hati sebab hasil tangan sendiri.. suami pun suka sangat.. de kata bila tengok je i keluar dengan baju biru ni, terus de, "wow, cantiknya baju de.." tengok, puji baju je x puji i pun ;p semua orang pn tegur baju i cantik.. tanya i jahit sendiri ke.. siap nak tempah kt i pun ada.. oh no, xpayah la suruh i buat, nanti abes rosak baju korg.. hehe.. 


  

i jahit pearls2 ni kt bahagian bawah baju.. jahit tabur dr bawah baju naik ke atas.. bahagian bawah jahit tabur yg agak rapat antara pearls2 tuh.. maken naek, taburan maken jauh & jauh.. ingat nak jahit sampai paras lutut tp dah x larat.. jd jahit sampai mana yg mampu je.. hehe 


i pilih 4 colors utk pearls ni.. 
  • baby blue
  • baby pink
  • white
  • light grey

lepas tuh jahit kt pergelangan tangan sket, kt bahagian dada sket & kt bahu sket..

kt dada i letak jugak fabric rose.. fabric rose i tempah dr geng b2b 2012 jugak.. Pn Ka-ii dr Bunga & Langit.. pd siapa2 yg suka DIY, boleh la usha2 FB page de, Kawa-ii Shop utk pilihan pelbagai jenis bunga.. Pn. Ka-ii ni baik orangnya.. selesa je berurus niaga dengan de :)


pic credit to Kawa-ii Shop


ni la rupa fabric roses tu.. color cream, silver & royal blue :)


ni dlm proses nak susun fabric flower.. try macam2 jenis susunan nak tengok yg mana lagi sesuai & cantik..


Lepas dah confirm nak susunan yg macam mana, terus pin kan.. then, baru jahit.. after dah jahit elok2 bunga2 ni semua, baru lah jahit pearls2 td kt tepi2 de bagi menambah seri.. sebab kalau letak bunga tuh saja, nampak kosong sangat.. 

Lupa nak amek gambar fokus pada bahagian bunga2 ni.. gigih cari gambar yg boleh nampak susunan bunga & pearls2 kt tepi de.. hehe


Detailing di bahagian dada





Detailing di bahagian bahu & tangan





Full dress




sorry, x ada gambar yg betol2 jelas utk full dress.. nanti dah dapat gambar dr OP i try cari gambar full dress yg jelas lg nyata & update kt sini semula k ;)

terima kasih sudi baca.. doakan urusan kami dipermudahkan ALLAH ye =)

14 comments:

  1. cntik.. i pon diy.. xsiap lg.. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. really? good luck taw men'DIY! ;)

      Delete
  2. cantik.. pandai awk DIY. alhamdulillah..ada bakat terpendam. lps settle urusan kawin, boleh bukak bisnes pulak :) insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks, alhamdulillah.. xla seberapa hasilnya, tp puas hati sbb buat sendiri.. insyaAllah, amin.. kalau ade rezeki, mmg plan ke arah tuh.. doakan ye :)

      Delete
  3. jahit sendiri tu..mesti puas hati kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a zuriey.. yg lg best, dpt jimat byk giler.. hehe

      Delete
  4. oh my..cantiknya baju kawen dia.. =)

    ReplyDelete
  5. cntik dira ,dress awk tue..dya suke tgk rose kt dada tue..salam sayang n dya follower sini ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dya :) kite follow awk jugak ye :)

      Delete
  6. Darlene pon cm dira bengang dgn kwn sendri yg menghancurkan baju impian i tu. Baju yg dira nampak darlene pki mlm tu la. And blazer yg suami i pakai tu x siap jhtan lining dlm. Kalo nk tahu kene bace blog darlene la. Hehe. And i am so impress eith your diy dress. Sgt2 kagum wat sendri. And so cantik. If that is ur 1 st time jahit.. Mmg kelasssss kau dira!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alene, aku ade bace sebelum ni pasal baju tuh.. sian ko.. sampai ati kawan baik ko buat mcm tuh..cepat update blog, penat hari2 masuk blog ko xde update taw ;p thanks, tp baju tuh x bole la lawan baju kawen org lain kn.. tp still puas hati la sbb buat sendiri.. hehe

      Delete
  7. sis,jahit manik dari bawah smpai atas 2, manik sebutir2 ke?sila emel saya nk thu mcm mna sis jhit...huhu...ten q..asya_ain90@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup dear, manik sebutir2.. sis just jahit tabur je..

      Delete

Copyright©All right reserved by Our Wedding Fairy Tale